Interviu: Jocul De-A Succesul Cu Vlad Musteață

Bună ziua, dragi spectatori! Am onoarea să vi-l prezint astăzi fondatorul și directorul companiei Pro Imobil, domnul Vlad Musteață



Vladimir Caraulinîi: Am dori să aflăm de la Dvs. informații cu privire la activitatea Dvs., dezvoltarea afacerii, niște sfaturi în final pentru viitori manageri,  întreprinzători, idei pentru afaceri și altele.
Vlad Musteață: În primul rând, compania s-a dezvoltat in baza activității mele de agent imobiliar, în baza recomandărilor, cererilor clienților, care se adresau deja direct. A apărut necesitatea de a angaja persoane noi, care sa mă poată ajuta în activitate. Încet, încet acest proces s-a dezvoltat, ulterior am început deja sa avem agenți specializați, fiecare în un domeniu anumit, în care el deține toata informația, toata baza de clienți, de potențiali clienți. Aceasta a fost una dintre cheile, care a dus la creșterea productivității, eficienței agenților și respectiv a eficienței companiei. Și desigur acest lucru este unul din principiile noastre. Un agent se ocupă doar de vânzare sau doar de chirie și respectiv, de o anumită regiune, de un anumit nivel de apartamente, de prețuri, de case, ceea ce face specializarea. Piața, în genere era divizată pe sectoare, dar noi am introdus un know-how, care nu se practica, adică, să fie agenți specializați sau ultra-specializați într-un domeniu restrâns, dar în care ei cunosc absolut totul, fiecare client potențial, toate obiectele, adică gestionează mai eficient informația.

Vladimir Caraulinîi: Câți agenți aveți Dvs.?
Vlad Musteață: La moment sunt peste o sută de agenți.

Vladimir Caraulinîi: E o cifra destul de impresionantă, mulți agenți imobiliari din câte știu eu, spun că piața s-a oprit, afacerea practic s-a stopat, dar numărul de o sută de agenți indică faptul că activitatea se dezvoltă și încă destul de bine.
Vlad Musteață: Contează nu atât numărul agenților, cât eficienta lor în segmentul de piață de care se ocupă. Piața, până la urmă, este în continuă mișcare, cineva vinde, cineva cumpăra, poate să varieze prețul în dependență de situația economică din țară, în sus, în jos, dar până la urmă tot timpul sunt efectuate tranzacții imobiliare. Lucrul nostru e să fim mai aproape de clienți, să-i ajutăm, să le dăm exact ceea de ce au nevoie și își pot permite.

Vladimir Caraulinîi: Au apărut foarte multe anunțuri plasate de companiile noi de construcții. Dvs. mai mult lucrați ca developeri, promovați ideile?
Vlad Musteață: Nu, noi activăm și cu developeri, noi avem un avantaj fata de publicitatea lor, pentru că la noi vin persoane, care de exemplu au vândut un imobil vechi, prin intermediul nostru și deja doresc sa achiziționeze un apartament într-un bloc nou, pe care tot noi îl ghidăm, îi ajutăm să facă cea mai bună alegere, le dăm cele mai bune oferte existente pe piață. În primul rând să fie sigure și deja în dependență de preț, de  nivelul care și-l pot permite - să fie cea mai bună alegere. Respectiv, avem și anumite reduceri de  la dezvoltatori, pe care putem să le oferim clienților noștri. Dispunem de informația cea mai completă cu privire la termenele reale de dare în exploatare, situația juridică a unei companii la etapa dată.
Noi ne străduim să dezvoltăm relația noastră cu fiecare client, care a apelat la noi, ca ea să fie de lungă durată, și ne bucuram când clienții noștri ne contactează peste ani, și tot la noi se adresează, asta înseamnă că serviciile au fost prestate calitativ.

Vladmir Caraulinîi: Aproximativ cât timp ați lucrat asupra reputației?
Vlad Musteață: Nu am pus ca direcție să fie lucru asupra reputației, am pus ca scop sa fie lucru permanent asupra calității, reputația e consecința lucrului calitativ și asta încercăm să transmitem agenților noștri, că în primul rând trebuie să fie lucru calitativ. Munca calitativă implică deja adresări și recomandări, fără să te axezi anume pe recomandări sau reclamă.

Vladimir Caraulinîi: Da, acesta e cel mai sigur pas pentru a capta clienții noi și a-i menține pe cei vechi.
Vlad Musteață: Chiar astăzi a plecat de la noi un specialist din Germania, a fost printr-un program de schimb de experiența, specializat în introducerea de mecanisme de verificare sau ridicare a calității, Acesta e scopul la care tindem acum, să lucrăm doar la capitolul calitate, mai puțin la marketing. El ne-a analizat procesele, și ne-a dat sfaturi foarte utile.

Vladimir Caraulinîi: Aș dori ca DVS să dați vreun sfat pentru viitorii antreprenori, care trebuie să dezvolte această piață a economiei Moldovei.
Vlad Musteață: În primul rând, pe fiecare agent de la noi eu îl percep ca pe partener și fiecare agent nou este un mic antreprenor. El trebuie sa lucreze la baza lui de clienți, la marketing, la recomandări, la calitatea lucrului lui. Unica ce repet permanent, e că nu sunt căi scurte și asta ar fi undeva un sfat pentru antreprenorii mai tineri. Nu există căi scurte pentru a obține un rezultat. Rezultatele se obțin doar prin muncă, și încep să dea roade dor după cel puțin jumătate de an de activitate. Orice rezultat care vine mai repede e un rezultat artificial sau de scurtă durată.
Pentru mine e un standard normal, când persoana nu numai a încheiat o tranzacție sau a achiziționat ceva, dar te recomandă, după aceasta, încă la 20 de persoane. Acesta este nivelul maxim la care se tinde, nu doar de a încheia o tranzacție, ci de a menține un contact și o recunoștința de la persoana care a interacționat cu noi. Este un concept de baza pentru noi, că orice client trebuie privit ca un partener și să menținem o colaborare care va dura nu zile, sau luni, ci ani, și va nu doar o tranzacție, ci mai multe.
 Noi am decis deja să schimbăm punctul de  centrare asupra calității, el există deja, dar în mare parte, să-l reîntoarcem doar spre calitate.

Vladimir Caraulinîi: Aveți o secție de control al calității?
Vlad Musteață: Da, există o secție de control al calității, personalul căreia discută cu clienții noștri. Chiar și pe site am plasat acest serviciu, unde orice client poate sa ne sugereze careva idei, care ne vor ajuta sa ne îmbunătățim activitatea.

Vladimir Caraulinîi: Ce va puneți Dvs. drept scop în perspectiva de 10 ani? Aveți un plan, o strategie, idee?
Vlad Musteață: Prefer să mă concentrez asupra zilei de azi și de mâine.

Vladimir Caraulinîi: Doriți să măriți numărul de agenți?
Vlad Musteață: Agenți trebuie să existe atâția, câți sunt absolut suficienți nivelului de cereri și de adresări pe care noi îl avem, iar prelucrarea cererilor și adresărilor să fie la nivel maxim. Daca numărul de agenți, existent va suplini aceste necesitați, nu va fi nevoie de a-l mări artificial. Principalul e ca toți clienții să fie mulțumiți, orice client care s-a adresat trebuie să fie consultat de agenți la cel mai înalt nivel.

Vladimir Caraulinîi: Nu doriți să treceți la o etapă nouă de construcții, de investiții, parteneriat cu companii de construcții?
Vlad Musteață: Dacă am schimba genul nostru de activitate am deveni concurenți ai partenerilor noștri la moment. Din aceste motive noi păstrăm nișa pe care am ocupat-o. Să prestăm servicii cât mai calitative, să le dăm clienților și partenerilor rezultatul pe care îl așteaptă. Eu prefer sa fiu bun în o singură sferă, decât mediocru în mai multe.

Vladimir Caraulinîi: În acest domeniul, la etapa actuală, unde aveți Dvs. cel mai mare număr de contracte, de realizări, în fondul de locuințe noi sau în cel de locuințe vechi?
Vlad Musteață: 50/50, pentru ca cineva să achiziționeze ceva în fondul nou, el trebuie să vândă ceva din fondul vechi, există un echilibru între aceste tranzacții. Persoanele vând apartamentele pe care le au în casele vechi, și apelează sau nu apelează la o ipotecă. Există instituții bancare cu care noi colaborăm și putem oferi astfel de servicii. Ipotecile deja nu sunt la dobânda la care erau mai înainte, sunt mai accesibile, condițiile de eliberare a sumelor tot sunt mai simple, și tot mai multe persoane pot apela la ipotecă. Din contul că apartamentele din blocurile noi sunt micșorate, sunt mai accesibile chiar și pentru persoane din țară, și nu numai pentru cei care au plecat peste hotare și investesc banii în achiziționarea apartamentelor. Nu este o diferență mare între achiziționarea apartamentelor într-un bloc nou și unul vechi, la ofertele pe care le avem noi diferența poate fi de doar 2-3 mii de euro.

Vladimir Caraulinîi: Deci populația tinde către o calitate mai bună, o planificare mai modernă.
Vlad Musteață: Sunt procese naturale, familia crește, oamenii se căsătoresc, este o tendință naturală pentru a îmbunătăți condițiile de trai, e un proces normal când persoanele se despart de apartamentele vechi pentru ceva nou

Vladimir Caraulinîi: În opinia Dvs., ne putem  aștepta la scăderea preturilor pentru apartamentele din blocurile vechi?
Vlad Musteață: În ultimii doi ani prețul la apartamente din blocurile vechi este deja, și această tendință se va accentua, pentru că și noi oferim, și pe piață sunt foarte multe oferte interesante de apartamente din blocuri, prețurile cărora nu diferă foarte mult de cele pentru apartamentele din blocurile vechi. Este o diminuare treptată, dar naturală, deoarece blocurile construite încă în anii 50-60, deja sunt într-o stare tehnica deplorabilă, și e logic ca prețul la aceste apartamente să scadă iar populația să migreze în apartamente mai noi.
Rolul nostru pe piață, îl văd în faptul ca noi să dispunem de cea mai interesantă informație, pentru ca clienții care se adresează la noi sau accesează site-ul nostru să beneficieze de cea mai atractiva informație.

Vladimir Caraulinîi: Dezvăluiți-ne, vă rugăm, secretul, în ce direcție se va dezvolta Chișinăul, Vadul lui Voda, Ialoveni, Anenii Noi?
Vlad Musteață: Se vor dezvolta așa străzi ca: bd. Mircea cel Batran, Alba Iulia, orășele Dumbrava, Durlești se cor dezvolta mult, de aici rezultă că zonele de dezvoltare, expansiune vor fi suburbiile de la Ciocana, Buiucani.

Vladimir Caraulinîi: Vă mulțumim mult pentru interviu.


(Vladmir Caraulinîi, Contabilizare)

Популярные сообщения