O expoziție de haine ale supraviețuitoarelor violenței sexualea fost lansată la Universitatea de Stat din Moldova


Expoziția document cu genericul “Nu dați vina pe haine”prezintă hainele reconstituite ale nouă femei și fete adolescente din Republica Moldova, în momentul în care au fost abuzate sau hărțuite sexual. Expoziția atrage atenția, astfel, asupra stereotipurilor din societatea noastră, care planează în jurul fenomenului violenței sexuale, având scopul să le combată.„Cu regret, peste 40% din bărbații din țara noastră consideră că femeile sunt de vină pentru cazurile de viol, iar dacă femeia are o reputație proastă sau nu opune rezistență fizică când este violată, aceste cazuri nu pot fi considerate viol. Istoriile de viață prezentate în expoziție sparg acest stereotip și demonstrează contrariul - nu este vorba de haine, ci de atitudine”, a menționat la deschiderea evenimentului Natalia Vâlcu, Directoarea executivă la Centrul de Drept al Femeilor.

În Republica Moldova șase din zece femei s-au confruntat pe parcursul vieţii, de la vârsta de 15 ani, cel puţin cu o formă de violenţă, psihologică, fizică sau sexuală, din partea soţului/partenerului. Violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere și lasă sechele grave asupra vieții lor.“Fetele tinere nu au suficientă experiență, cunoștințe și abilități de a răspunde unor situații de abuz. În rezultat ele se confruntă cu sarcini și nașteri neplanificate, infecții cu transmitere sexuală, afecțiuni psiho-emoționale. Facem un apel către toți partenerii de a susține asemenea inițiative, care fac auzită vocea celor mai vulnerabile femei și fete, pentru a reduce la zero cazurile de violență și de încălcare a drepturilor omului”, aspus Eugenia Berzan, Analistă de Programe la Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în MoldovaÎn 2017 poliția a înregistrat 539 de infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care 272 cazuri de viol și 264 cazuri de acțiuni violente cu un caracter sexual.

Cazul Iulianei, expus la eveniment, este reprezentativ. Ea a fost abuzată la vârsta de numai 15 ani, iar experiența i-a marcat întreaga viață. Și-a tăiat părul lung, a început să poarte doar haine bărbătești și îi vine greu să construiască relații.

“Prietenul meu ar mai vrea să port o rochie, să mă machiez sau să-mi fac o coafură…Eu nu pot face lucrul acesta…asta ar însemna să fiu provocatoare. Nu vreau asta! Nu am să mă fac frumoasă niciodată!”, este istoria cutremurătoare a tinerei.Expoziția “Nu dați vine pe haine” poate fi vizionată în blocul 2B al Universității de Stat, Facultatea de Drept (str. M. Kogălniceanu, 65). Organizatorii își propun ca expoziția să fie una mobilă și să fie amenajată în alte instituții de învățământ, instituții de drept, precum și în comunități rurale, pentru a trezi discuții la acest subiect și a sparge stereotipurile existente.

“Este o inițiativă foarte bună și ar fi necesar de organizat asemenea evenimente cât mai des, chiar în școli, universități, companii private. Totul vine de la educația primită în familie și la școală. Totul depinde cum sunt educați copiii, pentru că ei văd ce se întâmplă și preiau același comportament când devin adulți”, este de părere Alexandru Agrici, 19 ani, student la Facultatea de Drept.

Conceptul expoziției“Nu dați vine pe haine”vine de la Universitatea Arkansas din SUA, fiind organizatăîn Moldova de către Centrul de Drept al Femeilor, cu sprijinul UNFPA, în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada”, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane și Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept.Evenimentul se aliniază campaniei globale UNiTE #HearMeToo, care pune accent pe sensibilizarea publică prin intermediul unui storytelling inovativ și încheie șirul de acțiuni din cadrul campaniei

“16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen”.

_______


Pentru contact:
Irina Lipcanu, Analistă Programe Comunicare, UNFPA Moldova, 069162304
Diana Pînzari, Coordonatoare comunicare, Centrul de Drept al Femeilor, 069577542

Популярные сообщения