Cea de XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF începe astăzi, 22 mai, la Chișinău


Astăzi, la Chișinău, începe cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Gala de deschidere a Festivalului va avea loc în această seară, în incinta Centrului Cultural Odeon, cu începere de la ora 19:00. Evenimentul de deschidere va culmina cu proiecția filmului care a luat în acest an premiul OSCAR pentru cel mai bun documentar – „Free Solo”. Filmul prezintă profilul alpinistului Alex Honnold în timpul misiunii lui de a escalada în solo integral versantul stâncii El Capitan, în luna iunie 2017.În cadrul unei conferințe de presă, organizatorii FIFD CRONOGRAF au anunțat evenimentele care se vor desfășura în perioada Festivalului, 22-28 mai 2019. „Timp de șapte zile, la Festivalul CRONOGRAF, cinefilii vor avea posibilitatea să vizioneze cele mai bune filme documentare realizate în ultima perioadă în întreaga lume. Cel mai bun film documentar al acestei ediții va primi trofeul CRONOGRAF, realizat de sculptorul Valentin Vârtostu, și un premiu în valoare de 2.500 de euro”, a anunțat Virgiliu Mărgineanu, Directorul FIFD CRONOGRAF.

Potrivit Leontinei Vatamanu, Directorul artistic al FIFD CRONOGRAF, anul acesta, în competiție la cele 5 secţiuni, vor participa 49 de documentare din 19 țări ale lumii: 14 documentare la Secțiunea Principală/Lungmetraje și 6 documentare la Secțiunea Principală/Scurtmetraje, 9 filme la Secţiunea CadRO şi 9 filme din Republica Moldova la Secțiunea Producții Locale. La Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR vor concura 7 filme, iar la Secțiunea Cu ochii pe Moldova – 4 documentare despre ţara şi compatrioţii noştri, văzuţi de cineaştii din străinătate. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de țări ale lumii.Prezentă la conferința de presă, Natalia Cernat, Coordonatoarea de program din cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, a declarat: „Ținem foarte mult la acest eveniment, fenomen cultural – CRONOGRAF, foarte important pentru Republica Moldova. Îl susținem deja a patra oară. Suntem pasionați de documentare și vă recomandăm consumul de documentare în cantități foarte mari, pentru că nu dăunează”.

La conferința de presă au mai participat Valeriu Jereghi, Directorul Centrului Național de Cinematografie, care susține desfășurarea FIFD CRONOGRAF, și Vlad Druc, membru al juriului de preselecție.

Potrivit organizatorilor, în ediţia curentă, FIFD CRONOGRAF va găzdui mai multe premiere de documentare autohtone, realizate în ultimii doi ani: „Acasă la Japca” de Olga Pascaru, „Goodbye, Olegovici!” de Eugeniu Popovici, „Pași pe graniță” al lui Alecu Deleu, „Siberia. Novosibirsk. Tomsk” al Violetei Gorgos, dar și lungmetrajul de ficțiune „Fântânile”, în regia lui Radu Zaporojan. Premierele vor fi lansate serile, la cinematograful Odeon.

Un alt eveniment important al acestei ediții este CRONOGRAF & ART FUSION, care se va desfăşura în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga din Chișinău. Evenimentul găzduiește, timp de 4 zile, în perioada 23-26 mai, expoziții de fotografie, galerii de tablouri și picturi în plein-air, demonstrații de teatru stradal și ateliere de artizanat. Acest spațiu de manifestare și libertate artistică oferă un respiro cultural publicului local, dar și oaspeților capitalei. Serile, începând cu ora 19:00 CRONOGRAF & ART FUSION invită iubitorii de muzică și film la un spectacol open-air inedit, cu recitaluri LIVE ale formațiilor rock din țară și proiecții de filme documentare despre muzică, dans și artă fotografică.Sub genericul FIFD CRONOGRAF, vor fi proiecţii în aer liber în afara competiției, în cadrul unor evenimente și locații neformale. La Apartamentul Deschis vor fi proiectate două filme ce ating problema lipsei sălilor de cinema şi problemele cu care se confruntă cineaştii din Republica Moldova: „Viața bate filmul”, realizat de Eugenia Crețu și „Pierduți în timp” al Luciei Lupu. De asemenea, la Cinematograful Buiucani vor fi proiectate o serie de documentare produse în Republica Moldova, în cadrul proiectelor OWH Studio.

În cadrul platformei CRONOGRAF Industry, ce oferă cineaştilor cunoştinţe specifice şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea profesională, în perioada 25-28 mai, vor fi organizate două ateliere în parteneriat cu „ADAMI Studio” şi B2B „Documentary Storytelling with a Personal Voice”.

Cea de-a XV-a ediție a FIFD CRONOGRAF este organizată de OWH Studio cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Centrului Național de Cinematografie din Republica Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Primăria Municipiului Chișinău, TV5MONDE, Centrul Cultural German Akzente și alți parteneri. Renault este mașina oficială a FIFD CRONOGRAF 2019.

Urmăriți FIFD CRONOGRAF 2019 pe pagina de Facebook, dar și pe site-ul www.cronograf.md, unde veți găsi Programul Festivalului.

FIFD CRONOGRAF este un festival independent din Republica Moldova, ce s-a afirmat pe harta festivalurilor de film documentar din spaţiul european şi este organizat din 2001 de casa de producţie OWH Studio.

CRONOGRAF– ecranul unde REALITATEA devine ARTĂ!


Популярные сообщения