În Noaptea Muzeelor se vor proiecta documentare. Fii cu ochii pe FIFD CRONOGRAF 2019!


Ca în fiecare an, în Noaptea Muzeelor, FIFD CRONOGRAF vă invită la film. Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2019 îi așteaptă pe iubitorii de  documentare la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pe data de 18 mai, unde vor fi proiectate două filme documentare în regia Violetei Gorgos. Este vorba de „Expediţiile Memoriei: Siberia. Krasnoyarsk. Irkutsk” și „Expedițiile Memoriei: Siberia. Novosibirsk. Tomsk” – partea 1, realizate în cadrul proiectului „Expedițiile Memoriei”.


Documentarele relatează poveştile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, deportaţi în Siberia. În regiunile Krasnoyarsk, Irkutsk, Novosibirsk și Tomsk au ajuns cei mai mulţi basarabeni deportaţi de către regimul stalinist.

„Expediţiile Memoriei. Siberia. Krasnoyarsk” este al patrulea film, dintr-o serie de producţii cinematografice – „Expedițiile Memoriei”, în care un grup de istorici şi jurnalişti din Republica Moldova merg pe urmele deportaţilor din diferite regiuni ale Siberiei, încercând să găsească supravieţuitori şi mărturii ale vremurilor de altădată. În regiunea Krasnoyarsk, la intersecţia cu regiunea Irkutsk, au fost aduşi români din Basarabia şi din Nordul Bucovinei în cele 3 valuri de deportări staliniste.

Cel de-al doilea documentar: „Expedițiile Memoriei: Siberia. Novosibirsk. Tomsk” – partea 1, prezintă realitatea și poveștile basarabenilor deportați de către regimul stalinist în regiunile Novosibirsk şi Tomsk.

Filmele sunt o producţie TVR Iaşi, în colaborare cu studioul de film OWH Studio.

Proiecțiile vor avea loc pe 18 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, între orele 17:00 și 20:00. Documentarele vor fi prezentate de Octavian Țîcu (istoric, inițiatorul proiectului „Expedițiile Memoriei”) și Violeta Gorgos (regizor, realizatoarea filmelor documentare din cadrul proiectului). După vizionare, publicul va avea posibilitatea să discute cu realizatorii filmelor. Intrarea e gratuită.

De asemenea, în cadrul FIFD CRONOGRAF 2019, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în zilele de 26 și 27 mai, începând cu ora 13:00, vor fi proiectate documentarele: „Transalpina – Drumul regilor/Transalpina – The Road of Kings”, în regia lui Dumitru Budrală, și „Expedițiile Memoriei: Siberia. Novosibirsk. Tomsk” partea a doua, în regia Violetei Gorgos.

***
#CRONOGRAF 2019 va avea loc în perioada 22-28 mai 2019. Documentarele din concurs vor fi proiectate la cinematograful ODEON din Chișinău.

Urmăriți evenimentul pe Facebook:

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

CRONOGRAF te așteaptă în fața ecranului unde realitatea devine artă.

Популярные сообщения