Un nou proiect lansat în Moldova va spori activismul civic în rândul tinerilor

Dezvoltarea personală, orientarea vocațională, prevenirea violenței în școli, siguranța online, ecologia sunt doar câteva din temele proiectelor propuse de tinerii din 23 de raioane ale țării, care și-au prezentat inițiativele în cadrul unui eveniment public desfășurat ieri la Vadul lui Vodă. Tinerii și tinerele au dezvoltat inițiativele locale cu suportul Centrelor de tineret și specialiștilor în educație.
În felul acesta a fost lansat proiectul „Consolidarea participării și implicării civice în rândul tinerilor din Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției și implementat de UNFPA. Proiectul face parte din Fondul Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova pentru 2017-2022.

Prezentă la eveniment, Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei a subliniat importanța implicării tinerilor, dar și a comunității în rezolvarea problemelor tinerilor din localitățile din care fac parte: ”Durabilitatea proiectelor este esențială și poate fi asigurată nu doar prin fonduri și finanțări, dar și prin implicarea comunității, printr-o mobilizare a actorilor și resurselor.””Ne propunem să contribuim la construirea unei societăți incluzive, pașnice și democratice, cu cetățeni implicați. Și primul pas în acest proces este investiția în tineri”, a declarat la rândul său Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova, salutând pe această cale sprijinul Guvernului Elveției, care susține dezvoltarea sectorului de tineret în Republica Moldova.

Stefan Butscher, Directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției, a menționat că noul proiect face parte din domeniul Guvernare Locală în vederea consolidării relațiilor cetățean-stat. ”Totuși, pentru ca acest lucru să se realizeze, trebuie consolidat potențialul lucrătorilor de tineret și al autorităților publice locale de a facilita implicarea tinerilor”, a precizat Stefan Butscher. Elena Madan, Directoarea Terres des Hommes Moldova, unul din partenerii de implementare ai UNFPA, a anunțat că: ”Acest proiect este menit să ofere oportunități tinerilor prin împuternicirea lor de a participa la toate procesele care-i privesc.”Evenimentul a culminat cu asamblarea unui puzzle enorm ce a reprezentat mesajele-cheie ale proiectului, cum ar fi #participare, #voluntariat, #drepturi, #șanse egale, #comportament sănătos,  #mobilizare, #decizii, etc.. Proiectele dezvoltate vor fi implementate de către echipele de tineri în colaborare cu Centrele de tineret, profesorii de educație pentru societate și alți actori locali, în toamna anului curent.

Notă: Proiectul „Consolidarea participării și implicării civice în rândul tinerilor din Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției, este parte a Fondului Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova pentru 2017 -2022. Fondul Comun, în valoare de circa 1,5 milioane USD, a fost creat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Fondul Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova pentru perioada 2017-2022 al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

2017. În anul 2018 Guvernul Elveției s-a alăturat Fondului Comun cu o contribuție financiară
adițională de 1 milion USD.

Популярные сообщения